*yhteistyö: Vaatelaastari, Oikiat Desing Oy*
Rakastan tätä tuotetta! Olen esitellyt Vaatelaastaria aikaisemminkin blogin Instagramissa, nyt jaan rakkauteni myös täällä blogin puolella.
Kenen mielestä vaatteisiin tulleiden reikien parsiminen on kivaa, käsi ylös? Kai teitäkin löytyy, itse en tähän kategoriaan kuulu, mikä on valitettavaa sillä pikkukundit taikovat reikiä vaatteisiinsa kuitenkin varsin merkittävällä tahdilla. Trikoohousujen ehjät polvet esimerkiksi = katoava luonnonvara.
Katoavista luonnonvaroista puheen ollen, vaatteita kannattaa paikata muutenkin kuin rahallisessa pihistelymielessä: Suomessa vaatteita ja kodintekstiilejä hankitaan ja hävitetään saman verran, eli noin 70 000 tonnia vuodessa. Tämä tekee noin 13 kiloa per nuppi. Vaatetta hankkiessa kannattaa pitää mielessä, että puuvillan viljelyyn tarvitaan runsaasti vettä, kastelujärjestelmiä pyöritetään vedellä ja esimerkiksi Kiinassa, joka on merkittävä puuvillan tuottaja, sähköä tuotetaan kivihiilellä. Sekä viljelyssä että jälkijalostuksessa käytetään myös runsaasti erilaisia kemikaaleja (Lähde: Dahlbo ym. 2015.)

Koska en voi sattuneesta syystä viedä kaikkia korjaamista edellyttäviä vaatteitamme äidilleni, Vaatelaastari on innovaatio, joka on pelastanut lukuisia vaatteita viiden hengen perheessämme.
Tähän mennessä olen pelastanut Vaatelaastarilla ainakin:
- kaksi lasten talvihaalaria
- kolmet ulkohousut
- kolmet sisähousut
- välikausitakin
- puolison lenkkarit
- lapsen kengänkärjet
- Marimekon kangaskassin
Tästä voi jo laskea paitsi rahallisen säästön, myös ekologisen kuorman, jos näiden kaikkien tuotteiden tilalle olisi ostettu uudet vastaavat. Paikataan ja kannetaan paikattuja vaatteita siis ylpeydellä!
Mikä on Vaatelaastari?
Vaatelaastarin lyhyt oppimäärä
- Helppo, nopea ja hyvännäköinen tapa korjata sisä- ja ulkovaatteita sekä asusteita.
- Upeita ja katu-uskottavia kuoseja: tuotetta voi käyttää myös vaatteiden koristelemiseen ja tuunaamiseen. Kokeile myös pinttyneiden tahrojen peitoksi!
- Paikka, joka kiinnittyy ompelematta ja silittämättä vaatteeseen.
- Kotimaista designia, joka myös valmistetaan Suomessa.
- Eettinen valinta.
Vaatelaastareita löytyy nykyään kolmea eri mallistoa
- Vaatelaastari BASIC (vahvaa, joustamatonta puuvillaa)
- Sisävaatelaastarit (pehmeitä ja joustavia)
- Ulko- ja urheiluvaatelaastarit (vettä hylkivät ja joustavat + heijastavat vaatelaastarit)
Käyttäminen
- Irrota laastari kangaspuolelta – älä koske liimapintaan!
- Kiinnitä paikka kankaaseen liu’uttaen.
- Paina 1-2 minuuttia, kiinnitä erityistä huomiota reunoihin.
- Vaate on heti käytettävissä, mutta anna paikan tekeytyä mielellään kolme vuorokautta ennen pesemistä (40°C), näin liima ehtii tarttumaan materiaaliin hyvin, joka parantaa pesunkestävyyttä.
- Vaatelaastaria voi leikata, mutta muista mitä isompi liimapinta, sitä paremmin laastari tarttuu.
- Puuvillaisessa materiaalissa paikka saattaa lähteä hieman rispaantumaan reunoilta – reunat voi tällöin ommella muutamalla pistolla kiinni.
Katso kuinka Vaatelaastari kiinnitetään (Youtube).
Vaatelaastari in action
Tässä muutamia esimerkkejä Vaatelaastarilla korjaamistani tekstiileistä!
Leggingsien polvet
Lasten ohuiden trikoohousujen polvet tapaavat mennä ennätysnopeasti puhki ilman vahvikkeita. Nämä muutoin oivassa kunnossa, mutta polvesta risat Polarn O Pyretin pöksyt saivat tyylikkäät paikat, ja jatkoivat elämäänsä.
Reikä juoksulenkkareissa
Muutoin vielä oivassa kunnossa olevien lenkkareiden kupeeseen oli repeytynyt ammottava reikä. Laitoin joustavaa ulkopaikkaa reiän sisäpuolelle ja muotoilin kahdesta joustavasta vaatelaastarista palaset ulkopuolelle. Tein samanlaiset myös toiseen tossuun estettisistä syistä ja ennaltaehkäisemään toisen tossun repeämistä samasta kohdasta.
Lapsen kengän kärki
Lasten kengän kärjet *huokaus*. Hyvä, että nämäkin oli saatu kaupasta kannettua, kun kärjet oli jo raahattu puhki ties missä. Noh, rapatessa roiskuu, sano. Teippasin kärjen vettä hylkivällä joustavalla vaatelaastarilla ja lisäsin heijastavaa vaatelaastaria tehosteeksi. Nähtäväksi jää, kuinka kauan tämä kerros säilyy menossa mukana!
Kankainen olkalaukku
Viimeisin haaste oli paljon rakastamani Marimekon merimieskassi. Kassi oli ollut kaapissa jo pitkään, koska oli kulmista jo niin rispaantunut, mutta en ollut raaskinut luopua siitä. Pahin reikä näkyy alla olevassa kuvassa ja sen sain nätisti umpeen pienellä, joustavalla ulkovaatelaastarilla.
Koska laukun taskujen kulmat olivat myös kuluneet ruman näköisiksi, muotoilin niihin myös paikat. Voi iloa ja onnea, kun saan tämän loputtomasti tavaraa vetävän kassin käyttööni!!
#paikkaushaaste
”Äidit Vaatelaastarin takana haastavat koko Suomen mukaan paikkaushaasteeseen! Tyyli on vapaa: parsi, ompele, pidä reikiä ylpeydellä – tai käytä Vaatelaastaria! Pääasia on, että pyrit jatkamaan vaatteidesi käyttöikää. Valitse sinulle paras tapa tai tavat osallistua:
- Ota kuva paikkauksestasi ja jaa se somessa #paikkaushaaste
- Tule Facebookissa mukaan #paikkaushaaste -ryhmään saamaan ja jakamaan parhaita paikkausvinkkejä
- Osallistu Vaatelaastarin tuotekehitykseen antamalla kehitysehdotuksia ja palautetta Vaatelaastarin käyttökokemuksista.
Tehdään yhdessä maailmasta parempi paikka! Terveisin Anne, Jetta ja Taija”
Lue lisää Vaatelaastarista ja sen taustoista: https://vaatelaastari.fi
HUOM: Asioiden välillä -blogin Instagramissa Vaatelaastari tuotearvonta, johon voit osallistua 30.7.2020 saakka!
